Vastgoedadviseurs Cushman & Wakefield en DTZ Zadelhoff hebben de gesprekken over de fusie van hun Nederlandse activiteiten beëindigd.

Dat lieten de bedrijven, die vorig jaar wereldwijd wel fuseerden, maandag weten.

Cushman & Wakefield en DTZ Zadelhoff vinden het op korte termijn ,,cruciaal” zich te richten op de eigen activiteiten, stelden ze in een gezamenlijke verklaring. Buiten Nederland voegen de twee vastgoedadviseurs hun activiteiten wel samen.

De voorgenomen fusie in Nederland bleek een ,,complex en tijdrovend” proces, dat uiteindelijk te veel tijd kostte. De gesprekken werden verder bemoeilijkt door een onderzoek naar twee taxaties die tien jaar geleden door DTZ Zadelhoff zijn uitgevoerd.

Begin december meldde Het Financieele Dagblad dat de erven van de vermoorde vastgoedmakelaar Willem Endstra eind 2015 een miljoenenclaim bij vastgoedbedrijf DTZ Zadelhoff hebben neergelegd wegens vermeende taxatiefraude

DTZ benadrukte tegenover de krant dat het Openbaar Ministerie nog nadenkt over vervolging. Uit de stukken bleek dat de fiscale speurhond Fiod in 2012 een onderzoek is gestart naar DTZ Zadelhoff en delen van de administratie in beslag heeft genomen.

Waardering uitgaanscomplex Go Planet

De zaak draait om uitgaanscomplex Go Planet in Enschede. Dat was tot 2007 in handen van Museum Vastgoed Groep. Laatstgenoemd beleggingsvehikel is voor 50 procent eigendom van de erven Endstra en voor 50 procent van vastgoedondernemer Klaas Hummel.

Hummel zou bij taxaties door DTZ in 2005 en 2007 hebben aangedrongen op een zo laag mogelijke taxatie voor Go Planet. Het complex kreeg van DTZ een waarde van 2,5 miljoen euro mee.

In 2007 werd Go Planet verkocht aan een Zwitserse investeringsmaatschappij, die achteraf van een ex-echtgenote van Hummel bleek te zijn. In 2008 verkocht dit Zwitserse bedrijf Go Planet voor 8 miljoen euro door aan ondernemers in Twente. Die verkochten de boel in 2010 weer door ruim 10 miljoen euro.

Volgens de erven Endstra heeft Hummel vals spel gespeeld en heeft DTZ Zadelhoff met de te lage taxatie fraude mogelijk gemaakt.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl